[ ↓ skip to navigation ↓ ]

Węglowodany

Energetyczne składniki odżywcze

Składniki pokarmowe, które dostarczają energii to węglowodany, białka i tłuszcze.

Węglowodany Źródło
Cukry Owoce
HMiód
Laktoza Mleko
Nabiał (cukier mleczny)
Skrobia Kukurydza
Pszenica
Ryż
Jęczmień
Owies
Ziemniaki
Wolno fermentujące włókno Otręby pszenne
Umiarkowanie fermentujące włókno Otręby ryżowe
Włókno grochu
Otręby pszenne
Włókno szybko fermentujące Jabłka
Pulpa cytrusowa
Guma guarowa

Pochodzące z pokarmu cukry proste i skrobia są wykorzystywane przez organizm jako źródło glukozy. Pełnią związane z tym ważne funkcje:

  • dostarczają energii
  • wytwarzają ciepło w trakcie metabolicznych przemian energetycznych
  • mogą być wykorzystywane jako elementy budulcowe innych składników odżywczych, np. niektórych aminokwasów, laktozy (cukru występującego w mleku) i witaminy C
  • zapewniają możliwość magazynowania energii w postaci glikogenu lub tłuszczu
[ ↑ skip to content ↑ ]