[ ↓ skip to navigation ↓ ]

Białka

Białka zbudowane są z aminokwasów połączonych razem w długi łańcuch. Następnie łańcuch ten tworzy trójwymiarową strukturę wyglądającą jak kłębek splątanych nici. Istnieją setki różnych aminokwasów, ale tylko 21 wchodzi w skład białek zwierzęcych.

Molecule Protein

 

Białka są podstawowym składnikiem budulcowym wszystkich tkanek i organów włączając:

chrząstki, ścięgna i więzadła (kolagen i elastyna)

białka konieczne do skurczu mięśnia (aktyna i miozyna)

skórę, włosy i paznokcie (keratyna)

białka krwi (hemoglobina, transferyna, albuminy i globuliny)

enzymy

hormony

przeciwciała

 

Białka często określane są jako “kręgosłup” komórki, ponieważ są elementem strukturalnym wszystkich błon komórkowych. Białka są niezbędne do wzrostu, naprawy oraz uzupełniania ubytków w tkankach.

W momencie gdy dostępność białka pochodzącego z pokarmu jest wyższa niż zapotrzebowanie na materiał budulcowy może być ono wykorzystywane jako źródło energii. 

 

[ ↑ skip to content ↑ ]